fredag, juni 22, 2007

midsommarågren

jag har aldrig riktigt gillat midsommar, klyftorna mellan dom som har pengar och de utan blir så jävla tydliga. i affären är folk som galna, handlar kundvagnar efter kundvagnar med festmat och planerar den perfekta sommardagen. förväntningarna är på topp och allting måste vara perfekt. det är ju trots allt denna dag som bekräftar dig och är en måttståck på hur bra din sommar är och för att inte glömma bort; din svenskhet.


midsommarafton går hand i hand med nyårsafton, då folk går man ur huse för att kröka ner sig, svina och ha kul. eller hur. säg den svensson som inte suttit där på kvällskvisten och deppat över hur det inte blev, trots all planering, säg den yngling som inte druckit för mycket för att döva vetskapen om att alla andra ahr det roligare. amatörernas afton är bara förnamnet. och idag är inget undantag.


ha det så skoj på de stora grillfesterna, i tylösand bland alla brats och runt midsommarstången med sillen, grillarna och den fina snapsen i ösregnet. och tänk på hur skitig och fel den svenska sommaren är. själv ska jag göra det jag brukar göra på fredagarna. dricka öl i goda vänners lag och ha roligt. utan att behöva noja över planeringar som gick i kras och att alla andra firar mer storslaget.mormor. det känns som om det var igår du försvann. jag tänker på dig nästan dagligen, men det gör extra ont en gång om året. jag vet att alla dör, men det känns inte rättvist. du hade mer att lära ut, du var inte färdig. eller, rättare sagt, jag var inte färdig. det fanns så mycket jag aldrig hann fråga dig om. så många saker jag ville dela med dig som aldrig blev av. minnet av dig bleknar inte konstigt nog, det är snarare tvärtom.
den sista tiden var du så skör och bräcklig. jag var alltid lite rädd att ta i dig, dig och din gamla porslinsdocka för jag är klumpig och skulle lätt kunna ta för hårt. fan. jag ville ju dela mer med dig. du var den klokaste och vackraste människa jag någonsin mött. tack för att du bar mig under de perioder i mina yngre tonår när jag inte orkade gå. (L)


Little children snuggle under soft black stars
And if you look into their eyes soft black stars
Deliver them from the book and the letter and the word
And let them read the silence bathed in soft black stars
Let them trace the raindrops under soft black stars
Let them follow whispers and scare away the night
Let them kiss the featherbreath of soft black stars
And let them ride their horses licked by the wind and the snow
And tip-toe into twilight where we all one day will go
Caressed with tenderness and with no fear at all
Their faces shining river gold brushed by soft black stars
And angels' wings shall soothe their cares
And all the birds shall sing at dawn
Blessed and wet with joy
You and i will meet one day Under the night sky lit by soft black stars

Inga kommentarer: