torsdag, december 22, 2011

en bra sida av roller derby

Jag tänkte skriva lite om en av derbyns bra sidor för en sak som är säker det är att roller derby har många bra sidor, men nästan precis lika många dåliga (som jag tänker skriva mer om sen), lite beroende på hur man väljer att se det. En garanterat positiv och bra grej med roller derbyn är alla människor man lär känna och alla dessa människors kunskaper som man får ta del av.

För er som inte är så insatta i derbyvärlden (som på håll kan tyckas verka väldigt exkluderande, sektlik och helt bisarr) så kan jag tala om att jag aldrig tidigare befunnit mig i en kontext där människor är så varma, godhjärtade och öppna som inom derbyn. Man hjälper varandra och stöttar (i de flesta fallen) utan förbehåll, utan att förvänta sig att vinna något på det, för att man kan hjälpa. Man delar med sig av allt från sina hjulkunskaper och drills till spelförståelse, livserfarenhet, yrkeskunskaper och stöd.  Det finns liksom inte riktigt några gränser, om man har tid och ork och kunskap så delar man med sig av den. Som till exempel när jag hade råkat köpa ett jättestort skåp på sopstationen här i Crime City och behövde bärhjälp. Två dagar senare stod det ett gäng peppade derbytjejer utanför min port och bar upp 150 kilos åbäket för två våningar, hjälpte mig att få in det i sovrummet och drack en kopp kaffe.  Och som då, för lite mer än ett år sedan när jag kom till CCR och aldrig hade stått på ett par skates. Kom igen, det tog mig tre månader att repa mod och besöka en av utomhusträningarna, alla hälsade, peppade och hjälpte till. Jag fick låna utrustning, tjejer turades om att hålla mig i handen, visa övning efter övning och slutade aldrig att uppmuntra mig. Och som när jag blev jättesjuk och H var iväg och jobbade. Det handlades mat och vesslan fick följa med på promenader. Hänger ni med?

I CCR finns det mer än hundra tjejer som alla är experter på något. En av våra lite nyare medlemmar är Friggy och grundare till det svenska roller derby fanzinet Power Jam (har rullat länge men med Visby Valkyries) och hon är en asgrym serietecknare. Jag menar, bara spana in den här strippen:


Och för en liten tid sedan så ändrade hon om sin bloggheader och direkt när jag klickade mig in för att få min dagliga dos av teddy RDKL så slog det mig att en sån där vill jag också ha, åh den som ändå kunde rita. Nu lämpar det sig så fint att vi roller derby-loppisen på facebook så ville hon ha mina toreguards. Vad jag får i utbyte? En egen bloggheader! Så. Jävla. Coolt! Kan knappt vänta tills den är färdig. Kolla bara vilken skönhet:2 kommentarer:

TeddyRdkl -DET KOMMER ÄNDÅ ALDRIG ATT HÅLLA sa...

åhåhå *Rodna* jag blir alldeles varm i magen!

Fresh Meat sa...

Jag älskar den sidan av derbyn; systerskapet, som nuförtiden är ett slitet ord men stämmer in som sjutton; gemenskapen! Gör mitt bästa för att sprida vidare till blivande rookies eller nyfikna människor man träffar på vägen :) Alla behöver den där lilla knuffen och peppen för att våga/ orka!