tisdag, april 19, 2011

Ny kategori!

Jag tänker att det är dags för en ny kategori här på bloggen. Alohas skånska. Ett gammalt ex till mig som kommer från Stockholmstrakten fick en gång i tiden låna en skånsk-svensk ordbok av min kära mamma. Den är skriven av professor Åke Ohlmarks och är SJUKT spexig. Tänkte därför att jag skulle dela med mig av denna fantastiska bok till er läsare - det är ju knappt någon av er som är skåningar verkar det som.. vad tycker ni om den idén? Jag tänker mig något i stil med Alohas skånska för nybörjare och andra fubbickar.. Nej skoja bara, den kommer kort och gott att kallas skånska ord. Jag har ännu inte riktigt bestämt mig för om jag skall hoppa mellan orden eller bara ta i ordning. Jag måste smaka på den karamellen ett tag till.. hm. Idag tänkte jag  i alla fall ta ett fint ord på a.
Abbekat, vanlig lantlig folketymologi (man tror att det kommer av ABC, en skrivkarl alltså). Kan också byta kvantitet och tryckton på stavelserna, varvid fårs det nedsättande  abekatt, "apekatt". Den därna karen du har te å skriva forr daj, he han en rekti hederli abbekat eller bara en spnnen abekatt, di kallar´et?
- Ur Ohlmarks skånsk - svensk ordbok.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Oj, jag lärde mig raskt något, jag har i tio år traskat omkring i tron att det rörde sig om en slags lekmanna-lagkunnig!

Mermer, jag älskar ord!

Vore jag du skulle jag ta dem i den ordningen du själv tycker är rimlig, dvs plocka det ord du känner för just den dagen.

lotta sa...

Jag tänkte också att jag skulle göra så först.. men sen har jag kommit framt till att jag skall ta dem en och en i bokstavsordning, nåja. i alla fall alla på A först osv. Mina intentioner är att det skall komma en om dagen.. vi får se hur länhe jag orkar.