måndag, september 26, 2011

Om kroppsliga kommentarer.

Jag tänker att vi måste prata om en sak, det här med att kommentera varandras kroppar och vad det leder till. För det är fan inte okej. Små flickor växer upp och får höra att de är fina som de är. Du är fin ändå sägs det och klappas om, det ges komplimanger för kläder och för utseende. Pojkar uppfostras nästan alltid med fokus på förmågor, kunskaper och detsamma gäller kommentarer kring deras utseende. Pojkar är starka, snabba, tuffa, flickor är fina.  Väd händer om man som flicka inte får höra att man är fin? Överallt i samhället så pratas det om tjejers kroppar.  Kvinnors kroppar brukar vara ett populärt samtalsämne i fikarummet, på tjejkvällarna. Överallt smyger sig detta samtalsämne in och förgiftar, sätter spår och förvrider tankar och självkänsla trots att man är stark. Det gör mig så trött. Så.Jävla.Trött. Till och med på derbyträningarna smyger det sig in, kommentarer om utseendet och jag blir lika vansinnig varenda gång. Hej tjockis! Skreks det igår. Till en gravid spelare och jag blev både ledsen och arg. Att kommentera någon annans kropp är inte okej och det går inte att bemöta med ett jamen vi känner ju varandra, hon vet att jag inte menar något illa för det är inte så det funkar. Må vara så att kommentaren inte spelar någon roll för dig, eller din kompis men tjejen som sitter bredvid er berörs i precis lika stor utsträckning.  Ta ansvar någon gång och tänk längre än vad näsan räcker. Att kommentera någon annans kropp oombedd är ett övertramp, man gör inte så. Nej, man gör inte så, ja, det görs ständigt i det vardagliga livet men man gör inte så. Tänk att det skall vara så svårt att förstå? Kommentarer om andras kroppar exkluderar, befäster normer och sätter sina spår och jag vill inte höra det, i synnerhet inte på tracken. Alla och envar av oss tränar hårt, många av oss hårdare än någonsin tidigare. Vi bygger muskler och prövar våra kroppar, får dem att göra saker som vi tidigare inte trodde var möjligt.  Vi har olika förutsättningar, utgånspunkter och vi vill olika saker med vår träning och det är okej. Vi måste sluta att värdera varandra efter våra kroppars utseenden. Känner du att det inte riktigt funkar för dig? Börja bekräfta din egen kropp utifrån de prestationer du gör. Jag försöker att vara snäll mot min kropp, att ta hand om den men det skall gudarna veta att det är svårt när kommentarerna om kvinnors kroppar haglar omkring en.

5 kommentarer:

Thina sa...

Jätte bra skrivet! Kan bara hålla med dig.

Tyvärr tror jag inte att folk tänker på vad dom säger och hur det kan uppfattas.

Gillar din blogg, den är en så bra mix av åsikter, vardag och annat :-(
Thina

Lisbeth sa...

Bra rutet! Tänk att den här kampen har vi "gamlingar" fört sedan 1960-talet och vi har inte kommit så värst mycket längre. Men lite, så arbetet med detta fortsätter.

Mvh
Lisbeth Arvidsson
à la eco, www.alaeco.se

Anonym sa...

Dyrbara, du är så klok och lyfter ett sånt oerhört viktigt ämne! Visst får man ge komplimanger även kring utseende, det är klart, och visst får man tala om när någon klippt sig och det klär honom eller henne något så otroligt fantastiskt så man blir helt glad av att se det, eller när någon har en tröja i en färg de inte haft innan och de bär den fantastiskt. Men därifrån till att kommentera någons kropp eller utseende är steget väldigt långt, och det hoppas jag vi kan lära oss allesammans. Ty en kommentar till en person är en kommentar till alla som hör den om vad som är och inte är acceptabelt.

Tack för att du lyfter det!

AndreasEnghed sa...

Sjukt bra skrivet!

Erik sa...

Jag vet inte om jag tycker att det är så fantastiskt skrivet. Jag tycker att ett av de stora problemen vi har i Sverige är att vi förnekar våra egna sexualiteter och impulser. Om man reser runt lite i världen så kan man upptäcka att det faktiskt finns kulturer som är långt mer kroppsfixerade än vi, men där folk framstår som mycket lyckligare (även statistiskt, om man mäter självmord per capita). Nedsättande kommentarer tycker inte jag heller är okej, men jag kan inte se hur man kan ta det som en förolämpning om någon tycker att man är snygg...